Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

ΜΙΑ ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΑΠΟ ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Βρίσκομαι Ζαϊμη και Στουρνάρα. 24 Δεκέμβρη 1944. Είμαστε κατά την έκφραση του Ηλία του Τσιριμώκου τα μπαρουτοκαπνισμένα παλικάρια του ΕΛΑΣ και έχουμε εμπλακεί σε άνιση μάχη, σε άνισο αγώνα. Τα όπλα που κρατάμε στα χέρια μας τα έχουμε αποκτήσει εξουδετερώνοντας εχθρούς της πατρίδας μας και που δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας και θα το κρίνει η ιστορία που κυνηγά το ψέμα και προβάλει την αλήθεια.

Απέναντί μας είναι κατά τη λαϊκή έκφραση το κακό συναπάντημα. Θέλω να αποφύγω να γράψω οτιδήποτε μπορεί να θίξει πρόσωπα, απλούς στρατιώτες και αξιωματικούς. Σε αυτούς που θα είμαι αμίλικτος και τους κατονομάσω επιεικώς δολοφόνους είναι οι πολιτικοί που δημιουργησαν τον εμφύλιο σπαραγμό και θα προσπαθήσω να τους κατανέμω ευθύνες και να τονίσω ότι η μη αναμόχλευση των παθών, εύρημα δικό τους, δεν εξυπηρετεί σε τίποτα άλλο μόνο στο κουκούλωμα των ευθυνών τους για τη συμφορά του εμφυλίου σπαραγμού.

Σε αυτά τα Χριστούγεννα έχουμε μια επίσκεψη κάθε άλλο παρά ευχάριστη. Είναι ο Τσώρτσιλ, έρχεται να επισκευθεί την αιμοραγούσα Αθήνα που με εντολή του ισοπεδώνει τα πάντα ο στρατός του. Αυτός ο αδίστακτος αποικιοκράτης, αδιάψευστη αλήθεια που είναι η Κύπρος, αυτόν τον ραδιούργο θα τον δέσει ο Στάλιν φιόγκο και θα τον κάνει ένα ανθρωπάκι. Θα τον ραπίσει πολλές φορές αρχίζοντας από την πολυσυζητημένη Γιάλτα που ειδικά στην Ελλάδα στήριξαν όλα τους τα εγκλήματα. Ακόμα και τον εμφύλιο, ένα σωρό εγκλήματα όλα πηγάζανε από τη Γιάλτα. Τη Γιάλτα διατυμπανιζε διπλωμάτης καριέρας που είχε υπηρετήσει στο σιδηρούν παραπέτασμα. Ελεγε με νόημα και χιούμορ το σημαντιότερο που έγινε στη Γιάλτα ήταν να αλλάξει θέση το πούρο του Τσόρτσιλ και εξηγούσε τι ακριβώς έγινε και ειδικά στην Ελλάδα.

Η Γιάλτα αφορούσε τα κράτη που είχαν συμπλεύσει στον άξονα του Χίτλερ και η συμφωνία ήταν ξεκάθαρη. Οσα κράτη ελευθερωθούν από τα συμμαχικά στρατεύματα από αυτά τα κράτη μαζί και η Γερμανία θα βρίσκονται 50 χρόνια στην επίβλεψή τους. Εδώ αρχίζει η πιο μεγάλη διπλωματική σκακιέρα. Τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν είναι αδιάψευστοι μάρτυρες και θέτω ένα ερώτημα. Δεν σας κάνει εντύπωση με τη λήξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου να κατέχονται τα Βαλκάνια και το Βερολίνο από τους Ρώσους? Πιστεύετε ότι ο Τσώρτσιλ στην Γιάλτα ενδιαφέρθηκε μόνο για την Ελλάδα και εγκατέλειψε όλα τα άλλα στους Ρώσους? Οι Ρώσοι στην Ελλάδα αυτό που θέλανε και το πέτυχαν ήταν να εμπλακεί η Αγγλία με τις δυνάμεις της αναγνωρισμένης και από τους ίδιους εθνικής αντίστασης, με το ΕΛΑΣ - ΕΑΜ. Ο ραδιουργός Τσώρτσιλ έχει ενημερωθεί από τους στρατηγούς του ότι υπάρχει βεβαιότητα οι Ρώσοι να μην μπορέσουν να εισέλθουν στο γερμανικό έδαφος και επιδιώκει μια ανακωχή κάπως ευνοϊκή για τη Γερμανία και να συνεχίσει να υπάρχει σαν Γερμανία και ασφαλώς να μετατραπεί σε σύμμαχο των άγγλων που τα όνειρα του Τσόρτσιλ είναι η εξουδετέρωση των κομουνιστών και από εκεί που πηγάζουν.

Θα αναφέρω κάτι χαρακτηριστικό. Είσοδος των ρώσων στη Γερμανία . Ο Στάλιν παρουσιάζει όπλα που κατά τη διάρκεια του πολέμου δεν τα είχε χρησιμοποιήσει και τώρα ανατρέπει τις προσδοκίες του Τσόρτσιλ και με αυτό το κλίμα θα μεταβεί ο Στάλιν στη διάσκεψη που ακολουθεί στο Ποτσδαμ που θα ανακοινώσει ο Τρούμαν τη κατασκευή της ατομικής βόμβας. Η ψυχραιμία του Στάλιν να γίνεται ανυποχώρητος στη συζήτηση για το Πολωνικό θα δημιουργήσει υπόνοιες και θα προβληματίσει Τρούμαν και Τσόρτσιλ ότι μπορεί να έχουν προηγηθεί στη διάσπαση του ατόμου και όπως με καινούργια όπλα μπήκαν στη Γερμανία και τα Βαλκάνια, σκέφτονται μήπως βρεθούν προ εκπλήξεων αντί για οφέλη που περίμεναν με την αναγγελία της ατομικής βόμβας .

Τους προβληματίζει. Αυτός ήταν ο Στάλιν που μπορούμε να του καταλογήσουμε πάρα πολλά άσχημα για ένα όμως που μας ενδιαφέρει είναι σίγουρο. Το ρόλο που έπαιξε για την ειρήνη στην ανθρωπότητα. Ας γυρίσουμε να δούμε τη γύμνια του Τσόρτσιλ. Βερολίνο μόλις έχουν προλάβει να πέσουν με αλεξίπτωτα για να διεκδικήσουν μερίδιο οι αμερικάνοι. Γνωστό αυτό, ο αποκλεισμός που τους υποχρεώναν οι Ρώσοι να επικοινωνούν μόνο δια αέρος και προέκυψαν δυο Γερμανίες η ανατολική με πρωτεύουσα το Βερολίνο και η δυτική με πρωτεύουσα τη Βόνη. Από εκεί ξεκινά ο ψυχρός πόλεμος και φτάνουμε στο τείχος του αίσχους κατά τη ρήση των δυτικών που δεν είχε άλλο σκοπό παρά να συνετίσει τους δυτικούς ότι οι ρώσοι δεν είναι διατεθειμένοι να χάσουνε τίποτα από αυτά που κέρδισαν κατά τη διάρκεια του πολέμου και θα έρθει η σειρά της Ουγγαρίας και της Τσεχοσλοβακίας που την ισοπεδώνουν για να επιβάλουν την τάξη όπως είχε κάνει ο Τσόρτσιλ το 1944 στα δεκεμβριανά. Εδώ ταιριάζει η παροιμία το κάμεις λάβεις έφτασε κοιλιά μη σε πονέσει.

Ο πρόιμος θάνατος του Λένιν και ο θάνατος του Στάλιν έφεραν πολλά αρνητικά στους καταπιεζόμενους λαούς στο κόσμο και επειδή και τώρα τα προβλήματα πληθαίνουν στους λαούς στην αρχή του εικοστού πρώτου αιώνα βρισκόμαστε σε αναμονή του καινούργιου ηγέτη. Οι συνθήκες βοηθάνε για ένα νεό ξεκίνημα. Εγώ λόγω της φθοράς του χρόνου σύντομα θα αποδημήσω. Οπως και ο Παλαμάς είπε στα στρατευμένα νιάτα που φευγανε για το μέτωπο δεν έχω άλλο να σας πω κανένα, μεθύστε με τ΄αθάνατο κρασί του εικοσιένα και εγώ σαν καταπιεζόμενος εργάτης λέω να είστε νέοι πάντα μεθυσμένοι και εμπνευσμένοι από το νέκταρ της Οκτωβριανής επανάστασης και να θυμάστε και τώρα υπάρχουν Μαρίες Αντουανέτες και Τσαρίνες και Ρασπούτιν και διευθαρμένοι ηγέτες και παπάδες αι τώρα υπάρχουν αυτοί μας ετοιμάζουν τσεκούρι και μπαλτά. Για τους λαούς χαλκεύουν τα πιο σκλήρά δεσμά. Μη περιμένετε το μάνα εξ΄ουρανού. Ξεχάστε το. Και θυμηθείτε όπως έλεγαν οι έλληνες, συν Αθηνά και χείρα κίνει.

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΖΩΗ.

Μιά δήλωση του κυρίου Καρατζαφέρη στη Βουλή των Ελλήνωνπου πέρασε απαρατήρητη και χωρίς να σχολιαστεί από κανένα μέσο και λησμονήθηκε γρήγορα. Οχι ότι δεν ήταν αξιόλογη, ίσα ίσα μιλούσε για τη κρίση της οικονομίας μας και παρουσίαζε λύσεις. Και τότε είπε επί λέξη "εάν η Παναγιά της Τήνου διέθετε το θησαυρό της θα έφτιαχνε η οικονομία της χώρας μας"

Συμπληρώνοντας κι εγώ θα γράφαμε στη σόλα του τσαρουχιού μας τον Αλμούνια. Εκείνο που θέλω να επισημάνω είναι ότι εκτός του ότι είμαι απόλυτα σύμφωνος με το κύριο Καρατζαφέρη, ξαναφρεσκάρισα τη μνήμη μου. Στην αναζήτηση του θεού όπως σε κάθε ένα έτσι και σε μένα όταν προβάλεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Τήνου σε προσκαλεί να την επισκεφθείς. Το θέαμα όμως είναι αποκαρδιωτικό όταν βρεθείς εκεί που σμίγει ο πόνος και η δυστυχία, η σύγχιση με τη λογική. Χάνεις το κουράγιο και τη δύναμη να προσευχηθείς. Σε καταλαμβάνει το δέος της αμφισβήτησης. Ανθρώπινα μέλη μεταφέρονται σε κόπιες όλα χρυσά, ενώπιον της Παναγίας, συνοδευόμενα με αναφιλητά και κλάματα ενώπιον της εικόνας. Και ακούς "Παναγιά μου στο έφερε όλο χρυσό το πόδι".
Και ονομάζει το χέρι ή το πόδι ή το κεφάλι για να το γιάννει. Και εάν τα οικονομικά σου είναι καλά χαλάλι της και ένα χρυσό χέρι. Εάν όμως πουλήσεις το χωράφι σου για να πας χρυσό πόδι στη Παναγία για να το γιάννει από το πόνο είναι χωρίς ίχνος λογικής. Είναι αγυρτιά και δεν είναι σωστός ο προσδιορισμός ο θησαυρός της Παναγίας της Τήνου.

Ο σωστός προσδιορισμός είναι ο θησαυρός που μαζεύει το παπαδαριό πουλώντας ελπίδα. Τι κρίμα γι αυτούς, είχε κατέβει ο Χριστός για να τους διώξει από τον οίκο του πατρός του και τον σταύρωσαν και χωρίς να αλλάξουν νοοτροπία ακόμα και ενδυμασία συνεχίζουν ακάθεκτοι το ανόσιο έργο τους. Οταν η δυστυχία και ο πόνος προσφέρονται για εκμετάλλευση δεν έχετε το δικαίωμα να ισχυρίζεστε ότι συγχρόνως αντιπροσωπεύετε το θείο. Προσέξτε σιγά σιγά γίνεται αντιληπτό ότι οτιδήποτε άλλο είστε εκτός από αντιπρόσωποι και εντεταλμένοι του θεού. Δεν βρίσκεστε σε ασκητία που επιβάλεται όχι από τον θεό αλλά από οικουμενικές αποφάσεις και κανόνες που θεσπίστηκαν κατά περιόδους. Τα έχετε γραμμένα όλα στα παλιά σας τα παπούτσια, όπως το εκφράζει και ο λαός.

Αυτοσκοπός σας είναι το κέρδος και η συντήρηση των δακρύων και πλέον δεν κρατάτε ούτε τα προσχήματα. Γίνεστε και προκλητικοί όταν παρουσιάζετε πολυτελή διαβίωση, πολυτελείς λιμουζίνες και αφθονο υπηρετικό προσωπικό. Αυτές τις μέρες που παλεύει η ζωή με το θάνατο έρχεται το σύμβολο της ζωής ο κρίνος που πρόσφερε ο άγγελος στη Μαρία και της διαμηνούσε ο κύριος με τα σου και θα οδηγηθεί να γεννηθεί στη φάτνη των αλόγων ταπεινά όπως όλοι οι ταπεινοί αυτού του κόσμου. Ξεκινήστε μια καινούργια ζωή όπως του Χριστού και εάν χρειαστεί για τη σωτηρία της ανθρωπότητας δεχτείτε και τη σταύρωση. Δώστε χαρά σε κάθε έναν που την αναζητά. Μπορεί να μη ζητά τροφή, μπορεί να ζητά πατρικό χάδι. Ο κόσμος νοιώθει ότι βρίσκεστε σε ερημιά. Οι ανακατατάξεις και οι μετακινήσεις πληθυσμών και οι δυνάμεις που παρουσιάζει κάθε πολιτικό σύστημα να προσφέρουν στον άνθρωπο τα απαραίτητα για τη ζωή.

Εγγυμονεί κινδύνους και βρίσκεστε σε αναζήτηση ιδεών και πολιτισμών. Μια πολύ μεγάλη ευθύνη φέρουν οι θρησκείες που παίζουνε ρυθμιστικό ρόλο στις κοινωνίες και τις διαμορφώνουν κατά το δοκούν.

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ.

Η μετανάστευση είναι ευλογία για το τόπο. Δήλωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1956. Και ερήμωσαν τα χωριά. Τότε το χωριό μου είχε 500 κατοίκους και τώρα που το επισκέπτομαι δεν ακούγεται φωνή γαϊδάρου. Ούτε ακούς τροκάνι προβάτου. Οταν πλησίαζα με αναμένα τα φώτα του αυτοκινήτου διέκρινα μέσα στο σκοτάδι αλεπούδες και φαινόταν να αναρωτιούνται ποίος είναι αυτός ο παράξενος επισκέπτης.

Και πέρασε από τη σκέψη μου η συμβουλή του αστυνόμου που με προέτρεπε να μεταναστεύσω και του δήλωνα, εγώ δε πρόκειται να βρεθώ ούτε σπιθαμή έξω από την Ελλάδα, αλλά με παραξενεύει το ενδιαφέρον σας. Ηταν ειλικρινής μαζί μου και μου έδωσε την απάντηση. "Γιατί θέλω να διώξω μια λόγχη από τη πλάτη μου". Γι΄αυτό η μετανάστευση ήταν ευλογία για το τόπο.

Πρώτα πρώτα παρείχε ασφάλεια αφού κάθε πικραμένος θα έπαιρνε το δρόμο της ξενιτειάς. Χαράς το πράγμα. Ολοι οι επονίτες ήταν μιάσματα της κατοχής μυημένοι στους εαμοβούλγαρους κομουνιστές, επικίνδυνοι εχθροί της χώρας. Και ερευνόντας στη μνήμη μου που όσο και να θέλουν μερικοί να αμφισβητήσουν, ανακαλύπτω εκτός από τη μετανάστευση και άλλα ευτράπελα από τη βασιλευομένη δημοκρατία.

Εφημερίδα Αθηναϊκή. "Ενώ ο γιός μάχεται στη Κορέα ο πατήρ συλαμβάνεται και κλείνεται εις τας φυλακάς για αγροτικά χρέη" και στη πρώτη της σελίδα για πολλά χρόνια έγραφε "ποιός πήρε τα 193 δις " ηταν η αναπροσαρμογή του δολαρίου από το Μαρκεζίνη από 15 έφτασε 30 το δολλάριο. Τη παραμονή όμως της προσαρμογής έχουν ανασυρθεί από τις τράπεζες 193 δις δραχμές και γινήκανε δολάρια. Λόγος του Μαρκεζίνη στη πλατεία Συντάγματος. "Αθηναίες και Αθηναίοι, είμαι βέρος Αθηναίος και δεν θα ήθελα για κανένα λόγο η ελληνική οικονομία να διατελεί υπό προθεσμία "

Από τα 190 δις και από τις πολεμικές αποζημιώσεις, με τα λιμπερ (καράβια) ξεπετάχτηκε το ελληνικό δαιμόνιο των αυτοδημιούργητων ελλήνων εφοπλιστών και έγινε η ανακατανομή του πληθυσμού. Ολοι οι ήρωες του Γράμμου θα γίνουν θυρωροί στο Κολωνάκι. Ολοι οι ανταρτόπληκτοι υπηρετικό προσωπικό. Αντε να γίνει και κάποιος βιομηχανικός εργάτης. Οσο για το δημόσιο χρειάζεται πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων που μόνο οι ταγματασφαλίτες το έχουν καθαρό.

Τι θυμάται το γεροξεκουτιασμένο γερασμένο αητόπουλο. Κάποιοι που φωνάζανε "Βάστα Ρόμελ", αλλά δε βαριέσαι και Σκόμπυ να φωνάζανε το ίδιο ήταν. Γειά σας ταγματασφαλίτες, χωροφύλακες και χίτες. Ας έχετε υπόψη σας ότι εγώ θλίβομαι για όλους τους σκοτωμένους και σύντομα θα κυκλοφορήσω ένα βιβλίο και εντοπίζω τους ηθικούς αυτουργούς. Βέβαια όσο μπόρεσα, γιατί δεν είναι εύκολο να προσεγγίσεις αρχεία και πρόσωπα. Αλλά καλώ τους απογόνους του γηραιού συνταγματάρχη Διονυσίου Παπαδόγγωνα να ερευνήσουν τη δολοφονία του . Προσωπική μου γνώμη ο Παπαδόγγωνας βρέθηκε στις συγκυρίες του πολέμου σε λάθος καραούλι. Δεν του ταίριαζε ο όρος προδότης γι αυτό τον δολοφόνησαν, γιατί γνώριζαν ότι θα πει την αλήθεια. Γι΄αυτό τον δολοφόνησαν. Γιατί ο Παπαδόγκωνας δεν έπαιζε με την ιστορία και θα τους αποκάλυπτε όλους.

Ολοι θα κριθούν από την ιστορία. Εμείς θα έχουμε αποδημήσει, θα την διαβάσουν οι επερχόμενες γενεές και θα μας κρίνους όλους.

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

3 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 1944

3 Δεκέμβρη 1994. Ιστορική αποφράδα μέρα για το λαό της Αθήνας και κατ΄επέκταση στην ελληνική επικράτεια. Κάποιοι έχουν επιλέξει τον εμφύλιο και με διάφορα προσχήματα μεθοδεύουν την ανάφλεξή του. Μετά από 65 χρόνια είναι καιρός να ακουστούνε αλήθειες και την υποχρέωση αυτή την έχουν αυτοί που ασχολούνται και γράφουν ιστορία. Εμείς που έχουμε υποστεί τον εμφύλιο και βρισκόμαστε στο τέλος της ζωής μας ότι μπορούμε να προσφέρουμε με τη θύμησή μας και θεωρούμε χρήσιμο το εκθέτουμε. Εγώ θα εκθέσω στη γνώμη μουν και εάν κάνω λάθος να με διορθώσετε.

Πρώτα πρώτα θα ήθελα εκτός από κατανομή ευθυνών, εάν μπορούσαμε να διακρίνουμε ποιές δυνάμεις είχαν δικούς τους λόγους να θέλουν τον σπαραγμό και εδώ ακριβώς θα πάρω κάτι σημαντικό από το μεγάλο μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη που το έχω ξαναπεί και θα το ξαναπώ πολλές φορές γι αυτόν εδώ το τόπο. "Οταν η συμφορά συμφέρει λογάριαζέ την για πόρνη" κι "όταν ακούς τάξη ανθρώπινο κρέας μυρίζει".

3 Δεκέμβρη 1944. Ο λαός της Αθήνας σε μια ειρηνική διαδήλωση, διαδηλώνει το πολιτικό του πιστεύω. Φωνάζει δυνατά Λαοκρατία. Του απαντά ο Πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, Γεώργιος Παπανδρέου και του διαμηνύει ότι πιστεύουμε στη βασιλευομένη δημοκρατία. Στην επιμονή του λαού που φωνάζει Λαοκρατία ο Παπανδρέου θα γίνει πιο σαφής " Το είπα στη Μέση Ανατολή και το επαναλαμβάνω ενώπιόν σας. Δεν επιλέγουμε τύρανο την τυρανία χτυπάμε".

Παρομοίαζε την λαοκρατία που φώναζε ο λαός με τον φασισμό και όλος αυτός ο λαός που διαδήλωνε που ξεπερνούσε τις 200 χιλιάδες κατά εκτίμηση των ειδικών, τον χρωμάτιζε ο Παπανδρέου τύρανο και σαν τύρανο έπρεπε να τον αντιμετωπίσει. Στη Μεγάλη Βρετανία που είχε καταλύσει ερχόμενος από την Αίγυπτο, συνοδευόμενος από τον άγγλο στρατηγό Σκόμπυ, παρακολουθούν τον παλλόμενο λαό, κρυφοκοιτάζουν από τα παράθυρα τον αδούλωτο λαό της Αθήνας. Εκείνο που τους ανησχεί είναι αυτό που φωνάζουμε "το λαοκρατία" και προβληματίζονται εάν αυτό επιτευχθεί τότε εμείς τι θα κάνουμε. Και όπως κρυφοκοιτάζανε από τα παράθυρα της Μεγάλης Βρετανίας κάποιοι πυροβολούν το πλήθος..

Φωτιά και σίδερο στα κορμιά των διαδηλωτών. 28 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες. Παίρνω ένα στίχο από το άξιον εστί "και περάσανε μέρες πολλές μέσα σε λίγη ώρα και θερίσανε πλήθος τα θηρία και άλλους εμάζωξαν...." και την άλλη μέρα στήσανε την Ελλάδα στο απόσπασμα σαν νη μην ήταν άλλος δρόμος για να περάσει η άνοιξη παρά μονάχα αυτός. Και ήρθε φιρμάνι από τον νικητή του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου κατά τας γραφάς και όχι της αλήθειας και διατάζει τον στρατηγό του Σκόμπυ που συναντήθηκε με τον πατέρα της δημοκρατίας το Γεώργιο Παπανδρέου στην Μεγάλη Βρετανία, μαζί από κοινού να χτυπησουν τον τύρανο όπου και να βρίσκεται. Μέχρι τη τελευταία καλύβα των απομακρυσμένων ορεινών χωριών.

Και αφού από τύρανο τους μετάλλαξαν σε συμορίτες γεμίσανε την Ελλάδα τάφους. Ο ανθός από τα νιάτα ολόκληρης γενιάς. Τους σκοτώσανε πατέρα της συμφοράς και του εμφυλίου και όλα αυτά για να επιβάλλεις τη βασιλευομένη δημοκρατία που εξελίχτηκε σε τυρανία. Η ειρωνία της μοίρας σου επιφυλάσσει όπως σε κάθε ένοχο τη θεία δίκη. Αυτούς που ευεργέτησες θα σε μειώσουν σαν πολιτικό και σαν προσωπικότητα και θα φύγεις από το μάταιο τούτο κόσμο εν μέσω τυρανίας που εσύ επέβαλες στον ελληνικό λαό. Με αίμα και δάκρυα και αταλάντευτος με περίσια ψυχραιμία και ψυχική αντοχή παρακολούθησες τη συμφορά που συμφέρει . Θα δεις την Ελλάδα να σπαράσεται. Τους άγγλους να έχουν τη Κύπρο αποικία τους, τους δοσίλογους να μείνουν ατιμώρητοι, τους προδότες στην εξουσία, το Γλύξμπουργκ, τη Φρειδερίκη να έχει εξουσία ζωής και θανάτου.

Εχουμε πολλών ειδών θανάτους. Εκείνον το θάνατο που ο καθένας μας απεχθάνεται είναι να πεθάνεις ταπεινωμένος και εσύ πατέρα της δημοκρατίας δεν το απόφυγες. Για κοίταξέ με στα μάτια σου είπε. Διαφωνία βασιλέα πρωθυπουργού παραιτείται ο πρωθυπουργός. Εκλεγμένος από τον ελληνικό λαό με 52% σε υποχρέωσαν σε παραίτηση. Κρίμα είχε πεθάνει ο Σκόμπυ να ενημερώσει το νεαρό βασιλιά το τι έκανες για να τους ενθρονίσεις. Αυτό το γνωρίζει όμως ο ελληνικός λαός.