Κυριακή 30 Μαΐου 2010

ΟΙ ΑΝΗΘΙΚΟΙ ΝΟΜΙΜΟΙ..

Ο κατέχων τη ποινική δικονομία δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζει τους κανόνες ηθικής. Το διαβεβαιώνει ο κύριος Βουλγαράκης με αφορμή κάποια ενέργειά του που τον εμπλέκει με το ποινικό νόμο. Το είπε καθαρά ότι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό. Δεν θα επιχειρήσω να εισέλθω στο κυκεώνα της δικαιοσύνης. Σε αυτό που θα επιμείνω είναι η ηθική υπόσταση του καθενός μας αρχίζοντας από τον ευαυτό μου.
Το ότι διατηρώ καθαρό το ποινικό μου μητρώο δεν πάει να πει ότι είμαι και ηθικός. Οπως διδάχτηκα και γαλουχήθηκα περί ηθικής, από γονείς, δασκάλους και προπαντός από τον παπά.

Εκείνο που αναζητούμε αυτή τη στιγμή είναι τι ακριβώς εννοούμε με ηθική. Τι είναι ηθικό και τι ανήθικο. Εδώ επεμβαίνει η λογοτεχνία και η ρητορική πλέκοντας το εγκώμιο της ηθικής και μεταφέροντας σε όλα τα μήκη και πλάτη στη γη, στιγματίζοντας την ανηθικότητα αρχίζοντας από τον γυναικείο κόλπο και φτάνοντας στο ανδρικό πέος. Ο άνθρωπος έχτισε πολιτισμούς, κοινωνίες, κράτη βασισμένα πάνω "στην ωραιότητα της παρθενία σου" , γνωστή η ψαλμωδία, που συνδέεται απόλυτα με την ηθική και υπερασπιζόμενη αυτή την έννοια εγιναν και γίνονται εκλήματα.
Η ψευδοηθική. Που καλύπτει την αληθινή φύση του ανθρώπου. Το ψέμα που εξυπηρετεί έναντι της φυσικής τάξης των πραγμάτων.

Μια παρόμοια ψευδοηθική διαπιστώνουμε στο ελληνικό κοινοβούλιο. Εκεί όπου λαμβάνονται αποφάσεις που δυστυχώς κρίνουν τις τύχες όλων μας. Η ηθική είναι ανύπαρκτη κι έχει επικρατήσει η ψευδοηθική που είναι αυτό που βιώνουμε όλη μας τη ζωή. Το δε ψέμα είναι κατωχυρομένο με τον ποινικό νόμο. Μένει ανεξέλεγκτο σε βασικά ζητήματα που αφορούν την ιδια τη ζωή ακόμα και σε υπαρξιακά ζητήματα, συνδέεται με συμπεριφορές και οικονομικο-πολιτικές θεωριες με βασικό στόχο τη λειτουργία του κράτους και της κοινωνίας.

Ετσι καθιερώνονται ιδεολογίες και δόγματα που μένου στερεότυπα χωρίς να ακολουθούν τις εξελίξεις που υφίσταται η φύση και ο άνθρωπος, σε σημείο όλο αυτό το οικοδόμημα των χιλιετηρίδων να παρουσιάζει φοβερές ατέλειες και ασυναρτησίες χωρίς δυνατότητα να πείθει για το αληθές.

Ολοι μας τώρα πια γνωρίζουμε και βιώνουμε την ανατροπή της συνειδητοποίησης πως ηθική, θρησκεία, πατρίδα και ότι άλλο καθορίζει τη ζωή μας τα δημιούργησε ο άνθρωπος για να κουστοπορεύσει την άδεια του ζωή και οι περισσότερες δημιουργίες του θα ήταν χρήσιμες αν είχαν αξιοποιηθεί σωστά. Δυστυχώς η αμφισβήτηση όλων αυτών κινεί τα βήματά μας στο εγώ τι κάνω. Αυτό που ζούμε αυτές τις μέρες παρακολουθώντας την σωρία οικονομικών σκανδάλων από εκλεγμένους λωποδύτες που για άλλο τους επελεξε ο λαός και άλλο βγήκαν είναι ότι όση προσπάθεια και να καταβάλει η βουλή των ελλήνων να διορθώσει, πολλοί βουλευτές όλων των παρατάξεων προβάλλουν τον ευαυτό τους ότι δεν είναι ανήθικοι.

Ομως ο ποινικός νόμος σας καθιστά συνενόχους και γιατί όχι και κλεπταποδόχους είτε γιατί δεχτήκατε κλοπιμαία είτε σαν νομικά πρόσωπα που καλύψατε τους ενόχους. Ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο αναγκαίο να ερωτηθεί ο λαός για όλα αυτά που συμβαίνουν στο ελληνικό κοινοβούλιο. Κάνετε το συντομώτερο εκλογές διαφορετικά είστε είστε ανήθικοι, είστε ψεύτες κι ο ελληνικός λαός το διαισθάνεται.