Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2010

ΤΑ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Εκτός από τον κόπρο του Αυγεία έχουμε και τα κοπρόσκυλα. Ο κόπρος του Αυγεία είναι γνωστός από τους άθλους του Ηρακλή. Τώρα για τα κοπρόσκυλα δεν γνωρίζω εάν υπάρχει τρόπος να εντοπιστούν. Που ακριβώς κοπροσκυλάνε και να ταξινομηθούν. Και αν είναι δυνατόν να τους κατατάξουμε σε πόστα.

Καθένας από εμάς θα έχει έρθει σε γνωριμία με τέτοιου είδους κοπρόσκυλο και συνηθίζεται να λέει κάποιος «είχα πάει να βγάλω τα χαρτιά για κάποιο πιστοποιητικό αλλά έπεσα επάνω σ΄ενα κοπρόσκυλο και μου έβγαλε τη πίστη». Και σε πολλές περιπτώσεις να έχει και συνέχεια. «Εάν δεν έπεφτε το παραδάκι εκεί θα ήμουν ακόμα».


Μη μου πείτε ότι υπερβάλω γιατί θα εκτεθείτε και όχι άδικα. Θα εκτεθείτε γιατί θα δείξετε άγνοια ανεπίτρεπτη ή και ύποπτη αφού αυτό που εκθέτω είναι γνωστό στους πάντες.

Λοιπόν για να μην μακρηγορούμε, κοπρόσκυλο θα πει καθεστώς. Αυτός θα πρέπει να είναι ο τίτλος. Όπως λέμε σοσιαλισμός, δημοκρατία, κομουνισμός, φασισμός έτσι θα πρέπει να λέμε και κοπροσκυλιασμός. Έχει την ιστορία του αυτό το καθεστώς και μην σοκάρεστε από το τίτλο. Το κοπρόσκυλο έχει μελετηθεί και φτιάχτηκε για να εξυπηρετεί το καθεστώς. Εδώ τίθεται το ερώτημα, ποιο καθεστώς? Μην ψάχνεστε είναι απλό. Αυτό που ζούμε. Το κοπρόσκυλο είναι δημιούργημα μιας σπουδής του στερεώματος του καθεστώτος, είναι η μονιμότητα του δημοσίου υπαλλήλου. Για να φτάσεις εκεί πρέπει να περάσεις από σαράντα κύματα και το βασικότερο πρέπει να είσαι εθνικόφρων. Ελέγχεσαι για την αποτελεσματικότητα και κατατάσσεσαι βαθμολογικά στη κλίμακα των κοπρόσκυλων.


Η δημιουργία της μονιμότητας είναι ιδέα ευφυή πολιτικού άνδρα του Λευτέρη Βενιζέλου. Εδώ αποδεικνύεται ότι η εφυία και η εξυπνάδα καμιά φορά έχουν αντίθετα αποτελέσματα και πολύ περισσότερο εάν αυτό που δημιουργείς δεν εφαρμοστεί σωστά. Ακόμα και ο νόμος 509 έργο του ιδίου ανδρός χρησιμοποιήθηκε κατά διαστήματα εις βάρος της δημοκρατίας με οδυνηρά αποτελέσματα. Τώρα για την μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων για να είχε σωστά αποτελέσματα έπρεπε να εφαρμοστεί ελαφρά βελτιωμένος. Ως προς την κλοπή δημοσίου χρήματος και οτιδήποτε επιζήμιο εις βάρος του δημοσίου βίου.

Το κοπρόσκυλο πολλαπλασιάζεται. Όλοι έχουμε την ανοχή μας που τελικά μετατρέπεται σε ενοχή. Θα κλείσω με μια θύμηση που είχε οδυνηρό αποτέλεσμα.


Όταν γεννήθηκε η κόρη μου το 1961 άρχισα να έχω δούνε και λαβείν με το ληξιαρχείο. Ήταν σε κάποιο σημείο της Μητροπόλεως. Όταν έφτασα εκεί με τα χαρτιά στο χέρι για να δηλώσω τον ερχομό της βρέθηκα σε μια ουρά αναμονής. Εκεί περιφερόταν ένας τύπος και μας έλεγε με κάποιο ποσό θα μας εξυπηρετήσει και θα μας απαλλάξει από τη ταλαιπωρία Έπαιρνε ότι στοιχείο χρειαζόταν για να κάνει τη δήλωση και μας έλεγε περάστε αύριο ή όποτε διευκολύνεστε να πάρετε το πιστοποιητικό σας.

Έχουν περάσει αρκετοί μήνες, βρίσκομαι στο Σύνταγμα και ακούγεται μεγάλη φασαρία. Ο κόσμος ανάστατος ζητά να μάθει τι έγινε. Πληροφορούμεθα ότι σκοτώσανε το ληξίαρχο. Έτος 1961. Μάθαμε ότι το όργανο της τάξης που ήταν εντεταλμένο για τη τάξη σε διαπληκτισμό με τον ληξίαρχο και ισχυριζόμενος ότι τον προσέβαλε τον εκτελεί με το υπηρεσιακό του περίστροφο εν ψυχρώ, κατά τον τύπο της εποχής. Η περιέργειά μου με οδηγεί χωρίς σοβαρό λόγο στο ληξιαρχείο αφού έχει παρέλθει κάποιο διάστημα, δύο βδομάδων, για να διαπιστώσω το κλίμα που επικρατεί. Η υπάλληλος θυμάμαι και το όνομά της αλλά δεν χρειάζεται να το αναφέρουμε, δίνει το πιστοποιητικό που ζητάς σε χρόνο μηδέν. Ούτε άνθρωπος υπήρχε σε αναμονή, ούτε ο τύπος που διευκόλυνε το κόσμο με αμοιβή.

Αυθόρμητα βρήκε από μέσα μου και εκφράστηκα για την ανάπαυση της ψυχής του ληξιάρχου και για τη συγχώρεση του οργάνου της τάξεως που επέβαλε την τάξη τελικά θυσιάζοντας την ελευθερία του.


Θα μου πείτε, τι ζητάς βρε γέροντα, να μιμηθούμε αυτή τη πράξη με αυτό το τρόπο? Σε πολλές περιπτώσεις ίσως επιβάλλεται, όταν βρίσκεσαι π.χ. σε πρόβλημα ζωής ή θανάτου για τον εαυτό σου ή για προσφιλές σου πρόσωπο και όχι μόνο αλλά και για όλους όσους αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Όταν ο χειρούργος ενός κρατικού νοσοκομείου σου λέει εν ψυχρώ θέλω αυτό το ποσό για να σε χειρουργήσω και το φοβερότερο όταν προσπαθείς να του εξηγήσεις ότι δεν έχεις τη δυνατότητα και καίγεσαι κι αυτός σφυρίζει αδιάφορα, τον σέβομαι μεν σαν επιστήμονα αλλά τον φτύνω σαν άνθρωπο και εδώ φτάνουμε στη κακή χρήση του μυαλού και της επιστήμης.


Ναι χρειάζεται να γίνει χρήση όχι συγχρόνου όπλου όμως όπως το περίστροφο του οργάνου της τάξεως, χρειάζεται καριοφίλι του εικοσιένα σύμβολο της επανάστασης με μπαρούτι δημητσάνικο ή κουμπούρα διμούτσουνη για διευκόλυνση του όπου δεν πίπτει γνώση πίπτει ράβδος όπως μας έλεγε κι ο δάσκαλος μας.