Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

3 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 1944

3 Δεκέμβρη 1994. Ιστορική αποφράδα μέρα για το λαό της Αθήνας και κατ΄επέκταση στην ελληνική επικράτεια. Κάποιοι έχουν επιλέξει τον εμφύλιο και με διάφορα προσχήματα μεθοδεύουν την ανάφλεξή του. Μετά από 65 χρόνια είναι καιρός να ακουστούνε αλήθειες και την υποχρέωση αυτή την έχουν αυτοί που ασχολούνται και γράφουν ιστορία. Εμείς που έχουμε υποστεί τον εμφύλιο και βρισκόμαστε στο τέλος της ζωής μας ότι μπορούμε να προσφέρουμε με τη θύμησή μας και θεωρούμε χρήσιμο το εκθέτουμε. Εγώ θα εκθέσω στη γνώμη μουν και εάν κάνω λάθος να με διορθώσετε.

Πρώτα πρώτα θα ήθελα εκτός από κατανομή ευθυνών, εάν μπορούσαμε να διακρίνουμε ποιές δυνάμεις είχαν δικούς τους λόγους να θέλουν τον σπαραγμό και εδώ ακριβώς θα πάρω κάτι σημαντικό από το μεγάλο μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη που το έχω ξαναπεί και θα το ξαναπώ πολλές φορές γι αυτόν εδώ το τόπο. "Οταν η συμφορά συμφέρει λογάριαζέ την για πόρνη" κι "όταν ακούς τάξη ανθρώπινο κρέας μυρίζει".

3 Δεκέμβρη 1944. Ο λαός της Αθήνας σε μια ειρηνική διαδήλωση, διαδηλώνει το πολιτικό του πιστεύω. Φωνάζει δυνατά Λαοκρατία. Του απαντά ο Πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, Γεώργιος Παπανδρέου και του διαμηνύει ότι πιστεύουμε στη βασιλευομένη δημοκρατία. Στην επιμονή του λαού που φωνάζει Λαοκρατία ο Παπανδρέου θα γίνει πιο σαφής " Το είπα στη Μέση Ανατολή και το επαναλαμβάνω ενώπιόν σας. Δεν επιλέγουμε τύρανο την τυρανία χτυπάμε".

Παρομοίαζε την λαοκρατία που φώναζε ο λαός με τον φασισμό και όλος αυτός ο λαός που διαδήλωνε που ξεπερνούσε τις 200 χιλιάδες κατά εκτίμηση των ειδικών, τον χρωμάτιζε ο Παπανδρέου τύρανο και σαν τύρανο έπρεπε να τον αντιμετωπίσει. Στη Μεγάλη Βρετανία που είχε καταλύσει ερχόμενος από την Αίγυπτο, συνοδευόμενος από τον άγγλο στρατηγό Σκόμπυ, παρακολουθούν τον παλλόμενο λαό, κρυφοκοιτάζουν από τα παράθυρα τον αδούλωτο λαό της Αθήνας. Εκείνο που τους ανησχεί είναι αυτό που φωνάζουμε "το λαοκρατία" και προβληματίζονται εάν αυτό επιτευχθεί τότε εμείς τι θα κάνουμε. Και όπως κρυφοκοιτάζανε από τα παράθυρα της Μεγάλης Βρετανίας κάποιοι πυροβολούν το πλήθος..

Φωτιά και σίδερο στα κορμιά των διαδηλωτών. 28 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες. Παίρνω ένα στίχο από το άξιον εστί "και περάσανε μέρες πολλές μέσα σε λίγη ώρα και θερίσανε πλήθος τα θηρία και άλλους εμάζωξαν...." και την άλλη μέρα στήσανε την Ελλάδα στο απόσπασμα σαν νη μην ήταν άλλος δρόμος για να περάσει η άνοιξη παρά μονάχα αυτός. Και ήρθε φιρμάνι από τον νικητή του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου κατά τας γραφάς και όχι της αλήθειας και διατάζει τον στρατηγό του Σκόμπυ που συναντήθηκε με τον πατέρα της δημοκρατίας το Γεώργιο Παπανδρέου στην Μεγάλη Βρετανία, μαζί από κοινού να χτυπησουν τον τύρανο όπου και να βρίσκεται. Μέχρι τη τελευταία καλύβα των απομακρυσμένων ορεινών χωριών.

Και αφού από τύρανο τους μετάλλαξαν σε συμορίτες γεμίσανε την Ελλάδα τάφους. Ο ανθός από τα νιάτα ολόκληρης γενιάς. Τους σκοτώσανε πατέρα της συμφοράς και του εμφυλίου και όλα αυτά για να επιβάλλεις τη βασιλευομένη δημοκρατία που εξελίχτηκε σε τυρανία. Η ειρωνία της μοίρας σου επιφυλάσσει όπως σε κάθε ένοχο τη θεία δίκη. Αυτούς που ευεργέτησες θα σε μειώσουν σαν πολιτικό και σαν προσωπικότητα και θα φύγεις από το μάταιο τούτο κόσμο εν μέσω τυρανίας που εσύ επέβαλες στον ελληνικό λαό. Με αίμα και δάκρυα και αταλάντευτος με περίσια ψυχραιμία και ψυχική αντοχή παρακολούθησες τη συμφορά που συμφέρει . Θα δεις την Ελλάδα να σπαράσεται. Τους άγγλους να έχουν τη Κύπρο αποικία τους, τους δοσίλογους να μείνουν ατιμώρητοι, τους προδότες στην εξουσία, το Γλύξμπουργκ, τη Φρειδερίκη να έχει εξουσία ζωής και θανάτου.

Εχουμε πολλών ειδών θανάτους. Εκείνον το θάνατο που ο καθένας μας απεχθάνεται είναι να πεθάνεις ταπεινωμένος και εσύ πατέρα της δημοκρατίας δεν το απόφυγες. Για κοίταξέ με στα μάτια σου είπε. Διαφωνία βασιλέα πρωθυπουργού παραιτείται ο πρωθυπουργός. Εκλεγμένος από τον ελληνικό λαό με 52% σε υποχρέωσαν σε παραίτηση. Κρίμα είχε πεθάνει ο Σκόμπυ να ενημερώσει το νεαρό βασιλιά το τι έκανες για να τους ενθρονίσεις. Αυτό το γνωρίζει όμως ο ελληνικός λαός.