Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

ΜΙΑ ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΑΠΟ ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Βρίσκομαι Ζαϊμη και Στουρνάρα. 24 Δεκέμβρη 1944. Είμαστε κατά την έκφραση του Ηλία του Τσιριμώκου τα μπαρουτοκαπνισμένα παλικάρια του ΕΛΑΣ και έχουμε εμπλακεί σε άνιση μάχη, σε άνισο αγώνα. Τα όπλα που κρατάμε στα χέρια μας τα έχουμε αποκτήσει εξουδετερώνοντας εχθρούς της πατρίδας μας και που δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας και θα το κρίνει η ιστορία που κυνηγά το ψέμα και προβάλει την αλήθεια.

Απέναντί μας είναι κατά τη λαϊκή έκφραση το κακό συναπάντημα. Θέλω να αποφύγω να γράψω οτιδήποτε μπορεί να θίξει πρόσωπα, απλούς στρατιώτες και αξιωματικούς. Σε αυτούς που θα είμαι αμίλικτος και τους κατονομάσω επιεικώς δολοφόνους είναι οι πολιτικοί που δημιουργησαν τον εμφύλιο σπαραγμό και θα προσπαθήσω να τους κατανέμω ευθύνες και να τονίσω ότι η μη αναμόχλευση των παθών, εύρημα δικό τους, δεν εξυπηρετεί σε τίποτα άλλο μόνο στο κουκούλωμα των ευθυνών τους για τη συμφορά του εμφυλίου σπαραγμού.

Σε αυτά τα Χριστούγεννα έχουμε μια επίσκεψη κάθε άλλο παρά ευχάριστη. Είναι ο Τσώρτσιλ, έρχεται να επισκευθεί την αιμοραγούσα Αθήνα που με εντολή του ισοπεδώνει τα πάντα ο στρατός του. Αυτός ο αδίστακτος αποικιοκράτης, αδιάψευστη αλήθεια που είναι η Κύπρος, αυτόν τον ραδιούργο θα τον δέσει ο Στάλιν φιόγκο και θα τον κάνει ένα ανθρωπάκι. Θα τον ραπίσει πολλές φορές αρχίζοντας από την πολυσυζητημένη Γιάλτα που ειδικά στην Ελλάδα στήριξαν όλα τους τα εγκλήματα. Ακόμα και τον εμφύλιο, ένα σωρό εγκλήματα όλα πηγάζανε από τη Γιάλτα. Τη Γιάλτα διατυμπανιζε διπλωμάτης καριέρας που είχε υπηρετήσει στο σιδηρούν παραπέτασμα. Ελεγε με νόημα και χιούμορ το σημαντιότερο που έγινε στη Γιάλτα ήταν να αλλάξει θέση το πούρο του Τσόρτσιλ και εξηγούσε τι ακριβώς έγινε και ειδικά στην Ελλάδα.

Η Γιάλτα αφορούσε τα κράτη που είχαν συμπλεύσει στον άξονα του Χίτλερ και η συμφωνία ήταν ξεκάθαρη. Οσα κράτη ελευθερωθούν από τα συμμαχικά στρατεύματα από αυτά τα κράτη μαζί και η Γερμανία θα βρίσκονται 50 χρόνια στην επίβλεψή τους. Εδώ αρχίζει η πιο μεγάλη διπλωματική σκακιέρα. Τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν είναι αδιάψευστοι μάρτυρες και θέτω ένα ερώτημα. Δεν σας κάνει εντύπωση με τη λήξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου να κατέχονται τα Βαλκάνια και το Βερολίνο από τους Ρώσους? Πιστεύετε ότι ο Τσώρτσιλ στην Γιάλτα ενδιαφέρθηκε μόνο για την Ελλάδα και εγκατέλειψε όλα τα άλλα στους Ρώσους? Οι Ρώσοι στην Ελλάδα αυτό που θέλανε και το πέτυχαν ήταν να εμπλακεί η Αγγλία με τις δυνάμεις της αναγνωρισμένης και από τους ίδιους εθνικής αντίστασης, με το ΕΛΑΣ - ΕΑΜ. Ο ραδιουργός Τσώρτσιλ έχει ενημερωθεί από τους στρατηγούς του ότι υπάρχει βεβαιότητα οι Ρώσοι να μην μπορέσουν να εισέλθουν στο γερμανικό έδαφος και επιδιώκει μια ανακωχή κάπως ευνοϊκή για τη Γερμανία και να συνεχίσει να υπάρχει σαν Γερμανία και ασφαλώς να μετατραπεί σε σύμμαχο των άγγλων που τα όνειρα του Τσόρτσιλ είναι η εξουδετέρωση των κομουνιστών και από εκεί που πηγάζουν.

Θα αναφέρω κάτι χαρακτηριστικό. Είσοδος των ρώσων στη Γερμανία . Ο Στάλιν παρουσιάζει όπλα που κατά τη διάρκεια του πολέμου δεν τα είχε χρησιμοποιήσει και τώρα ανατρέπει τις προσδοκίες του Τσόρτσιλ και με αυτό το κλίμα θα μεταβεί ο Στάλιν στη διάσκεψη που ακολουθεί στο Ποτσδαμ που θα ανακοινώσει ο Τρούμαν τη κατασκευή της ατομικής βόμβας. Η ψυχραιμία του Στάλιν να γίνεται ανυποχώρητος στη συζήτηση για το Πολωνικό θα δημιουργήσει υπόνοιες και θα προβληματίσει Τρούμαν και Τσόρτσιλ ότι μπορεί να έχουν προηγηθεί στη διάσπαση του ατόμου και όπως με καινούργια όπλα μπήκαν στη Γερμανία και τα Βαλκάνια, σκέφτονται μήπως βρεθούν προ εκπλήξεων αντί για οφέλη που περίμεναν με την αναγγελία της ατομικής βόμβας .

Τους προβληματίζει. Αυτός ήταν ο Στάλιν που μπορούμε να του καταλογήσουμε πάρα πολλά άσχημα για ένα όμως που μας ενδιαφέρει είναι σίγουρο. Το ρόλο που έπαιξε για την ειρήνη στην ανθρωπότητα. Ας γυρίσουμε να δούμε τη γύμνια του Τσόρτσιλ. Βερολίνο μόλις έχουν προλάβει να πέσουν με αλεξίπτωτα για να διεκδικήσουν μερίδιο οι αμερικάνοι. Γνωστό αυτό, ο αποκλεισμός που τους υποχρεώναν οι Ρώσοι να επικοινωνούν μόνο δια αέρος και προέκυψαν δυο Γερμανίες η ανατολική με πρωτεύουσα το Βερολίνο και η δυτική με πρωτεύουσα τη Βόνη. Από εκεί ξεκινά ο ψυχρός πόλεμος και φτάνουμε στο τείχος του αίσχους κατά τη ρήση των δυτικών που δεν είχε άλλο σκοπό παρά να συνετίσει τους δυτικούς ότι οι ρώσοι δεν είναι διατεθειμένοι να χάσουνε τίποτα από αυτά που κέρδισαν κατά τη διάρκεια του πολέμου και θα έρθει η σειρά της Ουγγαρίας και της Τσεχοσλοβακίας που την ισοπεδώνουν για να επιβάλουν την τάξη όπως είχε κάνει ο Τσόρτσιλ το 1944 στα δεκεμβριανά. Εδώ ταιριάζει η παροιμία το κάμεις λάβεις έφτασε κοιλιά μη σε πονέσει.

Ο πρόιμος θάνατος του Λένιν και ο θάνατος του Στάλιν έφεραν πολλά αρνητικά στους καταπιεζόμενους λαούς στο κόσμο και επειδή και τώρα τα προβλήματα πληθαίνουν στους λαούς στην αρχή του εικοστού πρώτου αιώνα βρισκόμαστε σε αναμονή του καινούργιου ηγέτη. Οι συνθήκες βοηθάνε για ένα νεό ξεκίνημα. Εγώ λόγω της φθοράς του χρόνου σύντομα θα αποδημήσω. Οπως και ο Παλαμάς είπε στα στρατευμένα νιάτα που φευγανε για το μέτωπο δεν έχω άλλο να σας πω κανένα, μεθύστε με τ΄αθάνατο κρασί του εικοσιένα και εγώ σαν καταπιεζόμενος εργάτης λέω να είστε νέοι πάντα μεθυσμένοι και εμπνευσμένοι από το νέκταρ της Οκτωβριανής επανάστασης και να θυμάστε και τώρα υπάρχουν Μαρίες Αντουανέτες και Τσαρίνες και Ρασπούτιν και διευθαρμένοι ηγέτες και παπάδες αι τώρα υπάρχουν αυτοί μας ετοιμάζουν τσεκούρι και μπαλτά. Για τους λαούς χαλκεύουν τα πιο σκλήρά δεσμά. Μη περιμένετε το μάνα εξ΄ουρανού. Ξεχάστε το. Και θυμηθείτε όπως έλεγαν οι έλληνες, συν Αθηνά και χείρα κίνει.